Dricks i USA

Kom på att jag inte skrev så mycket mer jämförelser av USA och Sverige och tänkte att nu kunde det vara ett bra tillfälle att ta upp det!

Jag följer SVT’s korrespondent Carina Bergfeldt på Instagram och hon la ut ett inlägg om att man ger dricks i USA. Många vet inte hur det går till och jag blev lite inspirerad av henne att skriva om det här med! I Sverige kanske man ger lite mynt man har kvar i plånboken som dricks, men för det mesta inte alls. Här förväntas man alltid att ge dricks men långt ifrån bara på restauranger. Det kan vara riktigt förvirrande att veta till vem och hur mycket man ska ge i dricks.

  • På restaurangen ska man ge minst 15% dricks, det är lägsta man ska ge. Ca 18-20% är man nöjd och mer ska det vara exceptionell service. Många är beroende av dricksen för sin inkomst och gör då sitt yttersta för att kunde ska vara nöjd. Om något är fel med beställningen får man oftast rabatt eller så betalar man inte för en dricka eller nån side dish. Om det är någons födelsedag kan man ofta räkna med något gratis. Ett exempel från Sverige är att jag var på en nyöppnad restaurang med vänner. Jag beställde en pizza som innehöll jordnötter men beställde utan. Är inte allergisk men gillar inte jordnötter. Vad får jag då? En pizza med jordnötter såklart. Mina vänner får sin mat och jag får sitta där och vänta på en ny pizza. I USA hade man definitivt gett rabatt. I Sverige verkar man inte bry sig lika mycket om servicen eftersom personalen får en bra timlön. En del serviceyrken tjänar så lite som 2 till 3 dollar i timmen och är beroende av dricksen.

  • I baren ska man ge 1 dollar per drink.

  • Hjälper någon dig med att bära väskor på hotell, på nån bus shuttle mm ska man ge 1 dollar per väska.

  • Man ska också ge dricks till hotellstäderskan. Man ska helst ge några dollar varje dag.

  • Taxichaufförer och Uber ska man ge dricks till. Inte alltid att jag ger till Uber men om de väntade någon minut längre på en så kan jag ge nån dollar extra.

  • Den mest oväntade som jag inte visste att man skulle ge dricks till är frisören. Man betalar för tjänsten men måste ändå ge dricks. Ungefär 15%-20 till frisören förväntas. I denna kategorin ingår förstås också personal på nagelsalonger, massörer och andra som jobbar inom liknande yrken.

  • Man ska också helst ge dricks till tidningsbudet och sopgubbarna, men bara som en bonus vid jul – inte vid varenda tillfälle.

  • Man ska också ge dricks till de som levererar pizza och annat hämtmat. I Sverige är apparna som man beställer mat i ganska nya. En gång beställde jag mat med leverans (i Sverige) och en stackars kille cyklade upp för en brant backe för att lämna min mat. Han ger man inte dricks till i Sverige. Tyckte så synd om honom.

  • Har man en nanny, trädgårdsmästare, städare mm som kontinuerligt utför arbete i sitt hem ger man dem dricks med.

Det här med dricks är en djungel att lära sig och reglerna är olika för olika yrken. Som turist är det svårt att veta och på Hawaii såg vi på kvittona att det stod att det är sedvanligt att ge 20% dricks. Det finns en del ställen som man inte behöver ge dricks på. Det kan vara caféer, glassställen mm där man bara tar sin kaffe och går.

Detta var från min födelsedagsmiddag på Hawaii. Fick gratis efterrätt! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: