Mrs, Miss eller Ms?

Något som slagit mig på sistone är hur folk pratar här när man nämner någon annan. Dagligen hör jag “Yes, ma’am”, “Miss”, Ms, Mrs, Mr, Sir etc. Jag visste att man tilltalar folk med Mr och Mrs och det är svårt att få in som vana tycker jag. På hopprepsträningarna är jag ‘Coach Emily’ och de andra ledarna, barnen, föräldrarna kallar mig för det. De andra ledarna nämner tjejerna i gruppen med ‘Miss’ och förnamn efteråt. Man tilltalar alltid lärare med Mrs eller Mr och många elever vet inte ens lärarens förnamn. Barn nämner alltid kompisars föräldrar med Mr och Mrs. Jag tycker det är så svårt att veta när man ska benämna någon med titel och inte. Det är inte alltid folk använder titel. Det mest förbryllande är skillnaden på ‘Miss’ och ‘Ms’. Miss är för ogifta kvinnor medan ‘Ms’ är obestämt, när man kanske inte vet om någon är gift eller inte. Man uttalar också Ms som Mizz. Vilket på svenska är väldigt svårt att skilja på men på engelska uttalas S och Z olika.

Ibland kallar folk mig för Ma’am, till exempel på restaurang. “And for you ma’am?” hörs ofta. En gång i mataffären ville en äldre kvinna ha hjälp med att nå något högre upp och hon kallade på mig som “Miss”. Jag reagerade inte förrän andra eller tredje gången. Jag tycker detta är en enorm kulturell skillnad mellan Sverige och USA. Som svensk tilltalar man aldrig folk såhär. Kanske säger man mest Doktor följt av förnamn. Jag kan tycka att det är respektfullt att tilltala lärare vid efternamn samt andra man inte känner personligen. Tror det kanske låter lite gammaldags i Sverige att kalla någon för Fru Nilsson osv. Sverige gav ändå upp användandet av titlar på 60-talet.

Det värsta jag vet är att få post adresserat till både mig och Brandon som “Mr & Mrs Brandon Lundeen”. Det stör mig så något enormt. Som att mitt namn inte är lika viktigt. Jag har bott här i ett år och inte vant mig vid detta. Det kommer ta lång tid innan jag naturligt vet hur man ska tilltala folk. Kanske kommer det när man har barn i skolåldern och nämner deras lärare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: